Rendang Daging Ayam Masak Serai
Tengahari tadi masa balik lunch dah mula merendang. Daging dah kita dah beli kat pasar tani last Friday.Today tak masak for lunch sebab makan leftovers yang dari last week. Ada masak lomak cili padi daging salai. Sodap....Dah konyang tadi den toghuh poi buek ghondang den. And of course rendang turun temurun nenek moyang den... Ghondang nogori (although kami berasal dari keluarga Minang and datok nenke dulu tinggal kat Padang Sobang ( 3 miles from Tampin), most of our food ada banyak diinfluence lauk nogori).
Tak tahulah if rendang nogori ni sama tak dengan rendang negeri lain. Senang je. Campur semua bahan yang dah diblend; 3 senduk lada kering blend, 4 senduk bawang merah blend, sedikit bawang putih, halia, lengkuas, kunyit and of course cili padi. Ni yang buek kick bilo makan. Tapi tak boleh letak banyak sangat. Ade yang ponek keluar masuk mr.tan. Orang seronok berayo, kito pulak seronok pergi tan.... Dah letak bahan2 tadi termasuk santan blend and kerisik plus ghompah Mak Lang ( rempah maklang ni campuran of berbagai rempah yang dah disangai (?) dan dikisar halus).Lepas dah letak semuanya dengan santan pekat yang diblend plus 4-5 sudu kerisik, kita pun tinggalkan untuk dimasak. Kakak lah kena tunggu as I had to rush back to work. Habis tangan kuning sebab dok potong kunyit tadi.
Petang tadi sampai rumah dekat 5:40pm sebab dok melayan Hakim nak beli belon. Dia kata Angah yang pesan beli. Entah ye tidak. Dia sekarang ni dah pandai auta ( ni tak tahulah ikut sape- kalau mak dia tak gheti nak auta2....). Merajuk lah dia tak dapat ke L-mart kedai yang ada jual macam2 kat sini. Masam je muka dia. Nasib baik tadi ada juice yang Cik Abang kirim kat my officemate masa officemate tu gi meeting kat office Cik Abang. Termakan jugak lah dia bila pujuk macam tu.
Bila masuk rumah, Along tengah dok mengacau rendang tu. Dia dok sibuk sedap rendang mak !! Seronok gak dengar tapi rasanya tak lah sedap mana ( tak baik syiok sendiri). Dia complain kenapa buat sikit sangat sebab tak penuh kuali. Buat adelah dekat 4 kilo kot. Ialah kena buat lebih sebab nak bawak balik ke rumah Datok. Ingatkan Datok nak Raya sini tapi tak jadi. Tulah kena masak lebih sikit. Tu pun dah sekilo dah habis. Abah sampai suruh rasa ok tak. Kalau Abah rasa tak boleh sikit kena sepinggan. Then Dhirah, then Angah, mak sendiri and Hakim pun makan( masa ni Maya belum balik from school lagi). Heran gak sebab biasanya dia tak berapa suka ( Che Waah... Sodap lah tu). Siap masak rendang goreng ayam pulak. Mulanya 3 ekor je. Tapi masa goreng tu macam ayam tu tak nampak je. So tambah lagi seekor. Barulah rasanya cukup. Sambil menggoreng sambil anak2 tu makan mana nak cukup!!.
Dah siap dah potong sayur untuk lodeh besok. So besok tak lah sibuk sangat. Tinggal tumis Ayam masak serai ( ni house favourite dish-kalau everyday punya dish kena masak 2 ekor sekali untuk lunch & dinner sebab anak2 and mak bapak suka meratah) and lodeh je. Sambal kacang dah ade dalam freezer masa open house hari tu ada banyak lebih. Kalau rajin nak buat sambal tumis ikan bilis baru sedap makan lontong.
Besok mungkin balik rumah Datok lepas sembahyang raya kot. Ade buat korban 2 bahagian. Tengoklah macamana. Teringat pulak tadi masa makan tengahati tadi pun Hakim mengamuk ( perut lapar lah tu...) sebab Abah ambik daging dia. So bila dia mengamuk, Abah pun gantilah 2 keping sebab dia ambik satu. Dia mengamok jugak sebab nak satu je. Pelik. Patutnya should be happy sebab bagi 2 instead of 1, ni hot pulak. ni mesti kes tak boleh fikir sebab short circuit- no current continuity from perut ke otak!!!! That's my one and only son.... Hakim
LabaikaAllah Humma Labaiq Labai Kala Syarikalakala baik Innal Hamda Wannikmata Lakawal Mulk Lasysrikalaq....... seronoknya teringat masa jadi tetamu Allah dua tahun yang lalu.... Doa2 semuga Allah menjemput kami lagi untuk menjadi tetamuNya, Insya Allah.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home