Dari Teratak Maklang

Wednesday, May 03, 2006

Nasi lemak sambal sotong

Muka ni tengah bau sambal sotong yang baru aje dipadamkan api dia. Cair sangat masa tinggalkan dia untuk nak solat Maghrib dan Isyak. Lepas dah selesai semuanya baru turun makan roti ngan sambal yang baru masak tu and kari ayam yang maklang masak tadi pagi….


“Assalamualaikum….”, kedengaran suara Cik Abang dicorong talipon pagi2 lagi. Jarang betu dia nak call pagi melainkan ade sesuatu yang penting yang nak disampaikan.

“Waalaikumsalam”, Maklang jawab. Masih lagi merasa pelik. Apa lah agaknya yang dia nak beritahu ni.

“ Boleh tolong Abang tak?”

“Tolong apa?”, suspense gak nih… Pepagi dah nak mintak tolong ni. Jangan mintak tolong sign borang yang ‘itu’ sudah lah…Mintak simpang!!!

“Tolong buat nasi lemak untuk office Abang boleh tak? Dalam 15 orang je….”

“Laaa…ingatkan nak tolong apelah tadi!! Ok no problem. Kita buat sambal sotong ok tak?”

“OKlah, bolehlah Abang hebahkan kat yang lain nih…”

“OK. Bye”



Lepas aje meletak gagang talipon tu, maklang dah berkira2 nak beli barang apa untuk nak masak. For sure sotong tu kena belilah. So, after office tadi, pergi ambik Hakim di tabilas dia and terus gi ke supermarket yang berdekatan dengan office. Beli sotong coklat tu lebihkurang 10 ekor …kenalah RM30, beli beras 5kg, 10.95, sedikit ikan bilis (RM 8.75), icecream untuk Hakim, timun , telur and kacang tanah. .Harga semuanya 70 lebihlah… Barang sekarang memang mahal. Tu belum masuk santan yang semuanya kena about 8.50. Itulah kejap aje duit nak habis.

Mulanya ingat kan tadi nak buatkan untuk office Cik Abang aje, tapi as usual teringat kat kawan2 kat my dept. So, sebelum balik tadi, dah mintak lah yang lain bawak timun, kacang goreng, ikan bilis goreng and telur rebus. Kiranya macam potlucklaaa. Tapi main dish, nasi lemak and sambal maklang lah yang bawak. Biasanya kalau masak untuk orang nih, rasa suspense je…takut kalau tak sedap nanti. Kena berdoalah semuga semuanya menjadi….Mata ni dah ngantok betul. Letihlaaa… Cik Abang je dah berdengkor tu haa…. Oklah . Selamat malam semua!!!


Tak jadi lak stop…Kak Lady ajak YM lak nih… Tapi Good nite to all!!!

18 Comments:

At Thursday, May 04, 2006 12:21:00 am, Blogger Izhal said...

mahalnya barang2... takut betul la maklang...

eh nak kerja opis maklanglah... macam syok je makan2 :)

 
At Thursday, May 04, 2006 6:07:00 am, Anonymous Anonymous said...

Salam maklang,
Hmm......wow you making me hungry lah.I normally tak breakfast but yr nasi lemak sound so yummy but why sotong?Didn't you said cik abang has gout?and so is ikan bilis and nuts so stay away from high protein stuff...oops sori advice from healthcare staff :)
Yes I am in singapore do frequent JB for makan esp DAMAI SEAFOOD VILLAGE- we norm will go in 4 cars and ordered abt 8 dishes and bill only ard RM$4-500 AND THATS FOR ABT 20 PPL INCLUDING CHILDREN..average S$10 per person.
murah kan?
Enjoy yr nasi lemak this morning and have a nice day:)

 
At Thursday, May 04, 2006 8:33:00 am, Blogger Alinlai said...

terbau-bau nasi lemak panas2...sambal sotong plak tu :)yummy....'tq pi rumah' :)

 
At Thursday, May 04, 2006 9:53:00 am, Blogger Mama Rock said...

amboi, sedapnya nasi lemak sambal sotong...my fav is sambal sotong kering (dried cuttlefish tu).

 
At Thursday, May 04, 2006 11:52:00 am, Blogger Tynna said...

adoi maklang..saya nak masak nasi lemak la hari ini..nak gi pasar cari sotong...you make me drool..hehe..

 
At Thursday, May 04, 2006 12:44:00 pm, Anonymous Anonymous said...

maklang..
*salam* yumm yumm meleleh ni maklang...dah lama ni tak kena nie hehehe...patutla...cik abe heppi sokmo hehehe..

idham<--alergic dgn sotong idup hehehe

 
At Thursday, May 04, 2006 3:47:00 pm, Blogger Zareda Norman said...

ambuiii sambal sotong mak lang bau sampai ke seri kembangan. hehheheh

nak tanya mak lang ler, kalau sotong kering kita nak masak sambal dengan kacang, sotong kering tu kita rendam biasa je ke atau kena rendam ngan air garam or ada cara lain..?

 
At Thursday, May 04, 2006 5:22:00 pm, Blogger zino said...

boleh buat nasi lemak untuk opis zino tak hehe

 
At Thursday, May 04, 2006 7:19:00 pm, Blogger aNIe said...

Maklang...kak lady kalau masak nasi lemak...suka kukus...pastu alas dengan daun pisang kat kukusan tu...guna beras basmathi....pastu buat sambal ikan bilis...sebab hubby tak leh makan sotong...kalau ade kerang lagi sedap sambal kerang...telur asin...ade daging buat rendang atau ayam rendang...alamak...kecur air liur...

Minggu depan mertua nak datang boleh lah set menu untuk minggu depan....hubby kalau makan bertambah2

 
At Friday, May 05, 2006 12:44:00 am, Blogger UglyButAdorable said...

alahai..mak lang sodapnyer...tetiba teringat lak mummy nyer nasik lomak..yumm..yumm..

 
At Friday, May 05, 2006 2:11:00 am, Blogger anggerik merah said...

Terliur dengar nasik lemah dan sambal sotong. Nanti kalau AM balik, pi Kerteh makan nasik lemak maklang boleh tak?? Perut dah lapar.

 
At Friday, May 05, 2006 11:19:00 am, Blogger Hot Mama said...

Apsal tak buat nasi lemak tganu sambal ikan?
Nanti Hm nak balik kampung lagi boleh singgah umah mak lang makang nasi lemak sotong.. hehehe

 
At Friday, May 05, 2006 11:46:00 am, Blogger Kaklong Syikin said...

maklang, nanti pencen blhlah bukak katering or bisnes makanan..ramai peminat masakan maklang ni?

untungnya suami maklang dpt isteri pandai masak macam maklang.:)

 
At Friday, May 05, 2006 12:37:00 pm, Blogger maklang said...

Izhal:

Memang kat dept ni memang selalu ada makan...itu yang I ni memanjang tombam yo...nak salahkan makan pulak...pandai2lah jaga badan sendirikan...

Dr:

Bukan nak masak lagi, dah habis dah kena bedal...buat apa lah tak beritahu suruh simpan sikit!

Kak Elle:

Thanks for the advice. Tau dah pasal yang can eat and cannot eat untuk orang Gout nih...tapi kalau sikit2 dia ok sebab dia punya tu mild je. Alhamdulillah dia ok.

Ailinlai:

Kat mana awak? Sampai terbau sambal sotong maklang...duduk berjiran ke kita ni?

mama rock:

Sotong kering memang sedap buat sambal . Kalau masak kari letak kentang....phoooh sedap lagi...

 
At Friday, May 05, 2006 3:14:00 pm, Blogger Queen Of The House said...

Tak tengok gambar pun dah terliur dengar pasal nasi lemak sambal sotong Mak lang ni .......

 
At Friday, May 05, 2006 3:31:00 pm, Blogger Am just a gal said...

Mak Lang..

FYI, NZN dah link Mak Lang at my blog.. harap tak kisah..

Nasi lemak sedap, but sambal sotong tu.. tak makan.. nanti gatal2..

 
At Friday, May 05, 2006 5:24:00 pm, Blogger maklang said...

blackfeline:

Jom lah sini kalau nak makan. Nanti boleh masakkan...

Onde-onde:

Sotong coklat tu sedap....Senang je. Masak macam masak sotong kering. Masak sambal or masak kari letak kentang. Sedap....menjilat jari nanti!!



Idham:

Apasal allergic ngan sotong hidup?



Zareda:

Rasanya kena rendam ngan kapur yang dia bagi tu, then baru masak. Memang sedap masak ngan kacang tu...lama tak buat



Zino:

Boleh....opis kat mana?



Kak Lady:

Banyaknye lauk dia...malas maklang nak masak banyak2 lauk...


Adore:

Maghi lah sini....



AM:

Silalah....


HM:
Anak2 tak berapa suka ikan aye...kalau lalu sini singgah le...



Syikin:

Pandai sangat tu idakle....bolehlah...

Bukak kedai makan...? Cik Abang dah lama kias2 tapi entahlaa....


QOTH:

Macam pernah rasa je masakan maklang....Nanti nak gi pantai timur singgah le...


NZN:

Linkkan....No problem....

Buatlah sambal bilis ke, udang ke, ayam ke....

 
At Wednesday, May 10, 2006 12:14:00 am, Blogger Tynna said...

terima kasih Mak Lang..Trengganu jauh...:)

 

Post a Comment

<< Home