Cik Abang demam
Hari ni masa balik kerja tadi, Cik Abang pergi ambik anak2 dari rumah ustadz sebab masa cuti sekolah ni anak2 pergi mengaji kat rumah Ustadz. Biasanya Ustadz yang datang ke rumah. Tengahari tadi pun Cik Abang yang pergi hantar mereka sebelum masuk opis.
Maklang pulak petang tadi lepas opis pergi ke rumah kak Ton, my faberet taylor. Maklang kalau baju blouse semuanya tempah kat dia. Jahitan dia cantik and kemas. Macam kat boutique punya quality. Tapi disebabkan di kampung, harga tempahan dia murah aje. Tapi satu slacknya, tempah kat kak Ton ni kena sabar bebanyak. Berbulan2 baru siap. Dari situ maklang pergi ke kedai runcit sebab nak beli minyak masak, roti and gula. Sekarang ni gula memang jadi bahan catuan. Sekali beli cuma boleh dapat 1 kg je. Payah betul. 2-3 hari lepas masa pergi kat pasaraya, percaya atau tidak, 1 kg gula pun tak de. Then maklang gi hantar opismate ke rumah dia.
Bila sampai kat rumah, maklang tengok Cik Abang tak de kat bawah. Kenkadang memang lepas balik dia terus naik atas, mandi and siap2 untuk nak dinner. We normally have an early dinner. By 7:00pm kat dapur tu dah clear. Tapi kenkadang lewat jugak. Bila tahu Cik Abang tak de kat bawah, maklang as usual terus ke dapur untuk nak siapkan bahan2 unutk nak masak besok pagi. Tapi tadi tu teringat ada tauhu yang dah nak expire and also sengkuang yang FIL beli last week, so terus lah cadang2 nak buat rojak. Petis dia memang dah freeze. Maklang prepare last weekend. So, potonglah sengkuang, carrot and timun, sambil2 menggoreng tahu 4 keping. Bila dah siap seme, terus mintak anak2 panggilkan Abah mereka but I was told that Cik Abang demam and tengah tidur.
Ini gambar archive sebenarnya...tapi ni similar to the one that I prepared petang tadi..Feberet my darling Cik Abang
So, tak pelah biar aje dia rehat dulu and I ate the rojak with Angah and kakak. Then naik atas, almost 6:45pm, check Cik Abang, rasa dahi dia taklah panas mana. Dedar sikit...Alhamdulillah. Dia tersedar masa maklang rasa dahi dia. Tanya if kena hujan tadi petang. Dia kata taklah mungkin hujan petang semalam. Semalam masa Cik Abang balik dari opis memang hujan renyai2. Kesian dia. Maklang ni kalau ada ahli keluarga yang sakit memang lah risau.
Then, tinggalkan dia and gi jahit the bantals for my nieces. Ni dah siap pun. Legaaaaa...Lepas tu jahitkan butang baju yang baru ambik kat kak Ton tadi (kak Ton tak de pulak butang dalam simpanan dia and nasib baik ada pulak spare butang2 kat rumah ni)
Ni maklang kasi peep sikit kat the sarung bantal untuk Adila. The whole thing nanti boleh masukkan kat blog bila dah nak serah kat tuan dia, InsyaAllah..
Ni pulak untuk Bree...
Dan ni jugak untuk Bree.
Ni Cik Abang dah pun ok sikit. Agaknya penat dia ke offshore tempohari tak ilang lagi. Then semalam and today sibuk lagi kat opis. My darling tu tak boleh over worked walaupun kuat and suka kerja. Lagi satu ,dia tak boleh langsung kena hujan. Memang demam lah jawabnya, unless cepat2 mandi lepas terkena hujan. Mintak2 pada Allah semuga dia cepat sembuh dari kelesuan dan demam dia, InsyaAllah...
15 Comments:
Maklang,
InsyaAllah..sihat ler cik abang tu nanti, ada maklang tolong jaga.
p/s: Sedapnya nampak rojak tu. Maklang ni mesti suka masak n rajin masak. Boleh saya tumpang belajar.
ya allah..mak lang posting makanan lagiee..terliurr wooii..mak lang..kecur sumer sumer nieee.. semoga cik abang cepat sembuh ok..
rojak bukan orang ganu cakap colek ke???
maklang...hope your abang cepat2 sembuh....
Yus....
Maklang memang suka memasak. Kalau tak suka pun kena suka sebab anak2 & Cik Abang memang suka makan!
Alhamdulillah nampak ok dah sikit. Kerja jugak hari ni...
Adorable....
Memanglah cerita pasal makanan ni memang best...
TQ for your doas...
Izhal...
Entahlah... maklang pun tak tahu. Biasa dengar orang cakap ghojok! I ni bukan asli sini. Tapi yang colek tu bila makan mangga asam colek ngan kicap/petis with gula and cili padi!!!
Kak Lady...
Thank you....Alhamdulillah nampak ok dah sikit...
hi maklang... wah balik nti kena shipping gula lah jugak nie theheheheh...
memang sedap namapak rojak tu... nyum nyum...
Ada remotetak kat tangan PL? Kot tet..tet..nak air..tet..tolong tutup a/c..kah..kah..
Nengok kalau depani demam.. memang teruk punya..he..he..
Anyway ucapan 4 PL cepat-cepat sembuh nanti nak drive..jaoh..
semoga cik abang cepat sembuh... dia sakit..ada la peluang nak bermanja ngan cik sayang dia...pedom dia pedom dia mak lang..:0)
semuga cik abang tu cepat sembuh.. bila demam rojak yg sedap tu pun tak selera nak makan..
ella...
Kalau ella datang sini nanti maklang jamu..ok?
easy...
PL dah ok. Alhamdulillah...kita jumpa this Saturday, InsyaAllah...
mamavespa...
Kalau ikutkan nak jugak, tapi tak berkesempatan. Nak buat xchange takut tak terlarat...
Simah...
Memangkan orang lelaki kalau demam memang manja sesangat. Alhamdulillah dia dah ok dah.
Zino...
Cik Abang bila dah kebah demam dia semalam, semangkuk rojak tu dia makan. Rojak and satay memang feberet dia!
yum yum rojak..sedap nye..XS Mak Lang cantik2 lah suka Ajzie tgk.
Tudung buat lagi tak?
cantik xs tu ...pesakit kat rumah dah baik - ah die nak LTC dari ML lah:)
Ajzie...
TQ. Tengah cuti jahit tudung. Tak tau bila mood jahit tudung tu nak datang balik!!
Kak Elle:
Alhamdulillah dah ok!
wah..sedapnya rojak buah tu. blh share resepi petis dia?
rajin tul maklang ngan jahitan ni, sampai bagi kat anak2 sedara bagai, byk pahala ni tau..saya pun tak tau bila nak dtg balik mood wat jahitan ni
Syikin:
Boleh..resepi ni arwah MIL punya. InsyaAllah pahala untuk dia. Kami pakai petis yang kilo tu.
Caranya:
1 packet petis
300 gm gula pasir
3 senduk lada kering blend
Air 4 cawan
Sebenarnya sukatan ni Syikin kena agak2 aje. Pedas and manis dia ikut suka kita. Kelikatan dia pun agak2lah. Jangan terlalu pekat sebab nanti nak kacau dengan buah2 tu payah. Masakkan atas api perlahan sehingga kelikatan nya cantik and petis tu tak berketul.(****Gaul rata ngan bahan dulu sebelum letak atas api!)
Bila nak makan baru campur dengan kacang goreng yang telah diblend. Rasa dia sedap macam rojak buah kat kedai China tu.
Telor bungkus...ni utang nih...
4-5 biji telor ayam di pukul + garam, dan didadarkan agak nipis
Satu labu bwg besar didadu
1 bungkus daging cincang
2 ulas bawang putih didadu.
sedikit halia didadu
2 cawan mixed vegetables
tomato and cili sauce
garam and sikit gula
Tumis bawang, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan daging dan goreng sampai daging agak kering . Them masukkan tomato and cili sauce dan gaul rata. Sukatan nya ialah sampai agak2 tak terlalu basah. Last masukkan the mixed veg tu dan gaul rata. Jangan lupa garam and gula tu. Lepas tu masukkan dalam telor dadar dan bungkus!
Selamat mencuba. Ni maklang hutang resepi briyani pulak. Panjang sangat, sampai bertunda nak tulis!
Memang suka jahit x ni. Ramai gak kawan2 yang dah maklang bagi. Esp masa dapat baby!
Post a Comment
<< Home