Dari Teratak Maklang

Monday, July 03, 2006

Bibik masak soto

Semalam pagi masa tengah masak2 tu maklang tanya Bibik if dia tahu tak masak soto. Dia kata dia tahu. Siap sekali dengan pegedil and lontong dia. Tahu2 bila balik tengahari semalam, dah siap seperiuk kuah soto tu atas dapur. Eh…terperanjat jugak sebab maklang kata ke Bibik kalau sempat masaklah besok (hari nilaa). Tapi Bibik yang memang excited nak masak ni terus2 aje masak kuah Soto tu semalam. Bila balik petang semalam lontong dia pun dah siap. Kalau orang seberang lontong tu adalah nasi impit. Kalau kita lontong tu ialah masak lodeh yang dimakan dengan nasi impit.

Masa maklang nampak sup soto tu ada atas dapur tu maklang dah beritahu Bibik, silap2 ayam yang ada dalam kuah soto tu tak sempat buat makan tengahari besoknya. Memang betul pun, anak2 dah meratah ayam tu dulu. So, tadi tengahari cuma dapat sedikit aje untuk makan dengan nasi impit. Untuk makan malam kena tambah ayam dia lagi.

Sedap soto dia. Ni memang pure masakan cara orang sana. Pergedil maklang buat cara maklang lah. Tadi pagi masa nak ke opis tu dah siaplah lecek kentang tu, letak daun tu. Cuma tinggal nak letakkan daging mince meat yang dah digoreng. Kuahnya senang aje Bibik buat. Bibik kata dia guna bawang putih, buah keras & ketumbar yang ditumbuk, lepas tu tumiskan. Kemudian masukkan air dengan serai yang diketuk, daun salam dan sedikit kunyit. Garam dia secukup rasalah. Lontong dia maklang tak tahu pulak macamana dia buat. Bila balik tu, tengok dah siap berbalut dalam daun pisang.


So, tengahari tadi kami enjoyed the Soto. Sedaaap….Gambar tak nak letak, takut ada yang kecur air liur pulak!!!

13 Comments:

At Monday, July 03, 2006 10:33:00 pm, Anonymous Anonymous said...

MLanggggggggggg ni yg bikin kita mengidam kat soto ayam pulak..takpe this sunday nak buat lah tapi semue instant.Dulu rajin buat bergedil sendiri skg semue beli yg dah siap.Rempah soto pun instant..rasa ok sbb pernah buat.Kalau kat rumah kita minat mee soto - lontong pun beli yg dah siap masak sebantal S$1.50...apa nak ML zaman canggih semue segera...You are lucky bibik pandai masak.

 
At Monday, July 03, 2006 11:14:00 pm, Blogger aNIe said...

Amboi...maklang syioknya makan soto bibik...mesti dah habis tu sampai tak sempat nak amik gambar...hehehhe....tak aci...kasi kita punya air liur kecur tapi gambar takde... :)

 
At Monday, July 03, 2006 11:55:00 pm, Blogger Izhal said...

tangkap lleh ke maklang???macamsedap je bunyi masakan bibik ni... lapaqnya...

 
At Tuesday, July 04, 2006 3:05:00 am, Blogger Idham said...

adess...best best...dok sini pun TERasa sedapnya...
cuma kan maklang...bahaya tu kalau hubby pun TERLEBIH suka apa yg bibik masak tu ...
*senyum ihlas kat maklang*

iDham

 
At Tuesday, July 04, 2006 8:04:00 am, Blogger maklang said...

Kak Elle:

Maklang suka yang masak sendiri. Kalau yang beli siap selalu tak puas hati!Sebab I perasan I masak sedap!!! ha..ha..ha..


Kak Lady:

Sebenarnya malas nak cari camera tu. Lepas tu kalau nak load gambar punya lah lama! Leceh. Nanti kalau buat lagi versi maklang, I ambiklah gambaq nya....

Izhal:

Suruh aje Puan Fara yang masak! Diakan pandai masak. Tentu lebih sedapkan!

Id:

Janganlah cakap cam tu. Takut maklang. Tapi InsyaAllah, Cik Abang memang suka masakan isteri dia...sebab tu sekarang ni makin prosperous (spelling?) perut dia...
(Jangan marah bang!}

 
At Tuesday, July 04, 2006 12:26:00 pm, Blogger Sherin de Souza said...

Pandai Bibik masak ye Maklang. Bila nak letak resepi soto tu kat dlm blog?

:)

 
At Tuesday, July 04, 2006 12:35:00 pm, Blogger Mama Rock said...

tak payah tengok gambar, cara maklang describe je dah meleleh air liur, mmmmmm sedapnya!

 
At Tuesday, July 04, 2006 12:45:00 pm, Anonymous Anonymous said...

wahh.soto la la pulakk..respi teluq bungkus mana maklang cayang oi..hehe..dah berjanggut kite tunggu. sebab maklang nyer respi misti best la..bagi la respi teloq bungkuih..

 
At Tuesday, July 04, 2006 2:54:00 pm, Blogger simah said...

cerita aja dah terliur mak lang hehehe mak lang tak teringin nak belajar dari bibik ka? nanti bole la letak kat dlm resepi blog mak lang? kitaorang nanti boleh la celup sikit :0)

 
At Tuesday, July 04, 2006 3:53:00 pm, Blogger UglyButAdorable said...

sodap jer ML...dgr dah terliur..u know what makes a good soto, the sup and the begedil...yumm..yumm...

 
At Tuesday, July 04, 2006 4:42:00 pm, Blogger zino said...

maklang pandai masak bibik pandai masak.. bertambah montel le bebudak dalam rumah tu hehe

 
At Tuesday, July 04, 2006 8:43:00 pm, Anonymous Anonymous said...

Sherin:

Nanti ada masa, maklang letak lah kat blog tu. Le ni malasnya nak type. Sibuk pun iye!

mama rock:

Memang sedap...tapi kena makan sikit je, berat dah naik nih...

moksu:

Resepi telur bungkus dah masuk kat komen hari tu. Moksu yang tak baca kot. Nanti I pastekan kat dalam dari dapur maklang.

simah:

InsyaAllah maklang akan letakkan bila angin nak menaip ni datang!

Adorable:

Betul tu, tapi kalau nasik impit terlalu keras or lembik pun tak sodap gak. Tapi bab pergedil tu and sambal kicap tu memang kena kaw kaw! Bepoloh nanti!

Zino:

Tu yang suspense tu...tapi semenya pada sendirilah...bila makan kena ingat2


BTB:

Alhamdulillah we are one happy family. Dah masuk 15 yrs dah, InsyaAllah year end ni. The kids will be very happy bila nampak food on the table!

 
At Thursday, July 06, 2006 9:11:00 pm, Anonymous Anonymous said...

Mak Lang, dulu masa tak ada instant punya rempah soto, my mother punya resepi letak rempah kurma sikit. Sedap jugak.

 

Post a Comment

<< Home