Baryani Ayam
Hari ni keletihan. Pukul 10:15 pm tadi barulah dapat nak memblog. Kat opis tak busy mana waktu pagi tadi, tapi come petang sibuk and menyibuk lak. Boss nak kena buat proposal untuk project yang PM dok kata nak start lebih dari 2 bulan lepas. Entah berapa kali dok revise the proposal and entah berapa kali dah Maklang dok explain pasal power requirement untuk projek tu. Dah naik muak dah....
Lepas opis tadi, cabut tudung and terus ke dapur nak prepare for Baryani Ayam for tomorrow's lunch. Actuallynya Cik Abang mintak tolong masakkan untuk kawan2 dia. Dia dah beritahu last week lagi untuk nak masak Nasi Ayam. Tapikan Nasi Ayam ni mana2 boleh cari tapi Baryani Maktok's (neighbour's Mum - Kak Ha. Used to stay kat belakang rumah lama tapi now dah pindah KL)style. Baryani ni mana boleh dapat kat Kerteh ni. Actually resepi ni maktok bagi dah dulu. Ada dalam buku resepi, tapi buku tu entah dah terselit kat mana entah. So, terpaksalah call maktok. Sebab jarang buat, maka lupa lah dah. Ingat gak sikit2, tapi kena jugak nak tanya Sifu nih...
Yang benarnya Cik Abang suruh masak unutk 20 orang je. Tapi tadi masa cerita2 kat opis mate ada pulak yang terdengar yang Maklang nak masak Baryani nih...
' Bolehlah buatkan untuk kami sikit', sampuk Boss.
' Akak yang buat untuk opis Cik Abang. Opis isteri Cik Abang tu akak tak buatkan ke?', sorang lagi sampuk.
Maklang ni kalau kenkawan mintak masakkan apa2 tak bolehlah. Mesti kesian punya and tak sampai hati kalau tak bawakkan. Itulah dari masak untuk 20 orang dah jadi unutk 40 orang. Tadi kuah Baryani dah siap cuma tinggal nak masukkan susu cair and then campurkan ngan ayam yang dah digoreng separuh masak. Ayam pun dah goreng. Besok pagi kena bangun lebih awallah. Dah pesan kat maid untuk prepare breakfast sebab tentunya Maklang akan kelam kabut. Banyak lagi nak buat ni. Main dish, the Baryani tu kena panaskan, masukkan susu and masukkan ayam yang dah digoreng. Acar timun and carrot nak kena buat. Buat yang simple aje. Yang letak biji sawi tuh...banyak kat Kedai Mamak. Bahan2 like timun and carrot semuanya dah potong (tadi Wan tolong sat tapi bila DIA start...Wan pun cabut lari. Tinggallah Maklang and kakak aje). Lepas tu nak kena buat dalca daging. Then tumis nasi. Mintak2 sedaplah jadiknya. Kalau tak buat malu je...
Ada gak teringat nak buat coklat cake tapi macm tak sempat je. At this time mata pun dah kuyu sesangat. Letih nya... Besok nak kena bangun awal pulak!!
11 Comments:
maklang..maklang..cayang maklang, blh ke resepi nasi beriani ayam n cake coklat tuh ;)
maklang maklang..blh tak bg petua camner nak kekalkan maid ngna kita lama2? saya lum ada maid lagi, tak taulah satu hari kot kalau saya perlukan ia
MakLang, kalau kawan2 blog minta masa nasi dagang macamana??? :)
p.s. gambar briyani tak ada ke? Eh, kenapalah pagi2 ni rasa lapar sangat ni after reading your entry?
Hamboi2 Maklang ooi, terliuq teman wehh...mai tapau sebungkos kat cheq sama - Cucuninda
I am on the same page with QOTH. As a matter of fact I am on the same page with everyone here.
baca cerita je dah terliuk.. hehe kalau dapat makan agaknya .. mmm .. tak leh nak cerita dah hehe
mcm sedap aje bunyi nye. Ayam nye masak Bryani ker? Or ada org panggil Bryani timbus tuh Mak Lang? Atau lain..kasi ler resepi. Ada plan balik Msia Aug nanti nak beli rempah bryani "Mohd Shah" banyak2 nak bawak balik sini.
P/s
Fridge Magnet, ajzie pos dari Msia aje yea. coz kami balik Msia sommer nih.
Salam
Maklang...sebenarnya kak lady ni tak le minat sgt nasi beriyani...tapi hubby tu bukan main suka lagi...akak tak pernah buat lagik...sebab ade jugak dpt resepi tapi tak pernah cuba...takut tak menjadi...pernah tengok jugak sya masak...tapi belum try...
Rajin betul maklang ni...hari kerja pun sempat lagi nak menjamu orang makan...bukan sikit 40 orang plak tu....kak lady dengar pun dah rasa penat....
Rajinnya Mak Lang. Sya kalau nak masak camtuh during weekend ajerlah kalau nak bangun pagi masak ni adeh deh deh lemah anggota badan
Syikin: InsyaAllah akan Maklang letakkan resepi dia. Sekali ngan Coklat cake tu. Dalam blog Dari Dapur Maklang, ok...
Pasal Maid tu kena give and take lah. Mine has been with us for the last 12 years. Ni bulan 6 she wii be going back for good. Dah ada ganti, and dah jumpa pun masa ke Jakarta baru2 ni...Main thing kena banyak bersabar and cannot expect dia buat kerja macam kita...
QOTH: Nasik dagang tak pandai. I orang Johor. Kalau nak gak jom kita gi kat Chendering kat Mak Ngah yang dah popular tuh....
Anon @ Cucuninda: Tapau boleh, tapi tak hang kat mana?
Mamavespa: Kalau nak makan boleh datang sini....
Bergen: You are also welcome to other pages...
Zino: Itulah kalau seme kawan bloggers ada depan mata memang guarantee ajak punya...
Ajzie: Rempah ni dari Maktok. Kirim kat dia dulu. Rempah Al- Idrus pun sedaaaaap...
Thank you in advance for the fridge magnets ( 2,3 ke 10???)...
Kak Lady: Belum cuba belum tahu, tapi penat dia tu memang tak tahu nak cakap!!!
Sya: I rajin??? Ni pun buat sebab permintaan dari Cik Abang tercintalah ni...Kalau orang lain malaslah nak layan...
40 orang masak dalam 8 ekor ayam ye dak??? camanao rupa dapor power maklang ni??? pahala banyak bagi orang2 makan... tambah2 kalo anak fakir miskin dan yatim piatu... cayalu mak lang :)
Lambat datang... or else dapatlah rasa nasi briyani Maklang... Tunggu gak tadi.
Alah gorng ayam sikit2lah and then masakkan kuah dia atad dapur yang macam kat gerai2 tu.
Alhamdulillah Maklang memang ENJOY bagi orang makan....
Post a Comment
<< Home