Dari Teratak Maklang

Friday, April 14, 2006

Ayam bakar

Pagi tadi jam 7:30am , Cik Abang dah keluar. Naik teksi ke Airport Kuantan. Destinasi ke Shah Alam hari ni sebab ada inspection kat salah satu kilang. Petang ni atau malam nanti akan ke Ipoh pulak untuk satu lagi inspection kat sana. Petang besok ETD KL-Kuantan pukul 6:00pm. Gitu gini pukul 8.oo or 8.30 mlm baru tiba. Kesian dia...penatnya nanti.Itulah dia kalau nak cari makan.....

Tadi Dhirah dah balik. Ambik dia pukul 11:00pg. Pergi ambik dia kat sekolah dia dan adek2 dia dari kelas taekwando. Dia dah beritahu semalam suruh masak sedap2. Wokeylah...mak masak sedap untuk Dhirah. So masakkanlah ayam bakar, salad and also some kentang with mayo and dill. Enjoy bebudak makan. Tapi yang sweet sangat2, one of them said,' Kesian Abah, Mak masak sedap2 bila Abah tak de!!' Ingat jugak mereka kat Abah yang keluar nak cari makan.....I am sure Abah mesti feel so touched with apa yang anak dia kata....

Tapi kalau Abah ada pastilah mak akan masak lebih banyak dan lebih sedap lagi,
InsyaAllah... macam selalu...

(BTW, Dhirah kata rashes kat ketiak dia dah nak baik since last nite. Betulkan dia stress.... Tengok nanti kalau dia ke kem lagi samada kena rashes ke tak???)




Ni dia ayam bakar yang Maklang prepared for today's lunch. Selamatlah ayam seekor setengah!!!



Muka orang suka sebab nampak food...food. Kak long tak nak masuk dalam gambar sebab tak pakai tudung.

17 Comments:

At Friday, April 14, 2006 4:36:00 pm, Blogger zino said...

ayam ni memang feberet kat rumah zino tu.. masak le apa saja asalkan ayam hehe.. yg lain memang tak jalan..

 
At Friday, April 14, 2006 5:45:00 pm, Blogger Lollies said...

ayam bakar tu grill ke masuk oven?

 
At Friday, April 14, 2006 6:25:00 pm, Blogger Idham said...

mak lang...adoii mencecer ayaq liur idham ...ada jemputan ka maklang...kiter orang kelantan...rindu rasa nak makan nasik dagang...maklang...boleh ka ?

idham.

 
At Friday, April 14, 2006 7:34:00 pm, Blogger anggerik merah said...

Sedapnya maklang....terliur tengok gambar tu...

 
At Friday, April 14, 2006 9:24:00 pm, Blogger Kaklong Syikin said...

maklang, mintak resepi ayam bakar maklang.saya ni tak pandai memasak.

chubbynya yang sorang tu. itu dhirah ke?

bagus maklang ajar anak pakai tudung bila nak bergambar.:)

 
At Friday, April 14, 2006 10:11:00 pm, Blogger aNIe said...

maklang....sedapnya nampak salad & ayam tu...kalau anak akak ni ayam tu lah yang habis dulu...nampak menyelereakan...

 
At Saturday, April 15, 2006 8:33:00 am, Blogger maklang said...

Zino:

Ayam memang feberet tapi anak2 maklang ni ape aje yang kena ngan selera depa habis disapu. Syukurlah tak memilih tapi letih nak layan makan mereka...

Lollies:

Ayam tu memula bake in the oven and then letak mode grill. Kalau bakar kat barbecue pit lagi sedapkan...

Blown Away:

Taklah bukan orang KB macam BA. Asal Melaka tapi membesar di JB.

Nasi dagang tak pandai buat tapi nasi kerabu ok lah. Arwah nenek lama duduk kat Kelantan jadinye terinfluence ngan masakan kelantan. Mak pun cam tu. Tapi KB is syurga makanan. Sedap2!!!!

AM:

Oklah...Ayam dia semalam terover cooked. Suruh maid yang jaga itulah jadinya....

Syikin:

Oh resepinya teramatlah senang!!

Cuci ayam bersih2 and toskan. Then curah barbecue sauce yang dah siap dalam botol( Heinz ke, Knorr ke). Tumbuk lada hitam kasar2 and perap dengan ayam tadi for about 1hr or terus bakar. Bakar abour 1 hr or until ayam is cooked and then letak mode grill for a few mins.
Salad dia tak yah ajar kot. Tapi kalau nak buat thousand island sauce (style murah) campurkan 3 sudu besar Mayo to satu sudu cili sauce and mix well. Kalau suka boleh potong halus timon jeruk.
Kentang with mayo tu lagi senang. Kentang dibuang kulit and potong 8 and masak (without air)dalam bekas bertutup dalam microwave for about 10mins (depends on quantity). Then campurkan 2-3 sd besar mayo and letakkan Dill and gaul rata .Ni feberet Angah.

Yang chubby tu Angah -10 years old. Kak Long is Dhirah.Memang kena ajar dari sekarang untuk menutup aurat. Dia pun dah baligh.

Onde:

The easiest food to cook tapi good to eat.

Kak Lady:

Biasalah anak2. Memang antu ayam. Sayur tolak tepi tapi anak2 Maklang oklah kalau salad. Agaknya rasa macam orang puih kot!!

 
At Saturday, April 15, 2006 9:47:00 am, Blogger HH said...

Yummy...

Note to the kakak-kakak and makcik-makcik yg dah berkeluarga, please don't paste anymore pictures on food. Kesian kitaorg yg single-mingle ni- terliur tengok! (heheh!)

 
At Saturday, April 15, 2006 3:12:00 pm, Blogger Nong said...

Maklang orang Melaka kat mana tu? Saya pun orang melaka. Parents kat Serkam pantai.

Esuk flying to KT. Ada court case on Monday.

 
At Saturday, April 15, 2006 3:26:00 pm, Blogger anggerik merah said...

Boleh cuba ayam bakar. Walaupun senang tapi nampak sedap sangat..Thnaks maklang. Terliur lagii nii..

 
At Saturday, April 15, 2006 4:05:00 pm, Blogger Kak Teh said...

wah sedapnya - semalamkak teh buat kambing bakar -lamb choplah - makan dengan mushroom sauce! tapikesian kat anim punya asal tak naklah postkan gambar! hehe!

 
At Saturday, April 15, 2006 4:11:00 pm, Blogger Bergen said...

Nothing beats a meal with the family. Really nice.

 
At Saturday, April 15, 2006 6:53:00 pm, Blogger maklang said...

Anim...

Nak buat camana? Maklang memang suka nak letak gambar makanan, sebab memang suka makan pun. Tak pelah kalau terliur sangat kalau lalu kat kawasan sini, calling2lah nanti boleh jamu....

Nong:

Asal Padang Sobang.

KT is about 1.5 hrs from my place. Sob...sob... punyalah sedih kat sini airport dia tak ada flight untuk orang luar. Kebanyakkan untuk orang Petronas je ( chartered)and mainly untuk heli base untuk orang gi laut.

AM:

Selamat mencuba!:)) Nanti bagi tahu outcome dia...Kalau pakai tenderloin meat lagi sedap....

Kak Teh:

Maklang lama nak cuba buat mushroom sauce tapi tak tahulah... Black pepper sauce pun tak tahu. Teringin nak buat. Ada resepi??

Bergen:

That's right. Nothing so delicious than to have a meal with our beloved family.... yang ni Cik Abang was not present...Tu baru aje sampai dari outstation. :))

 
At Saturday, April 15, 2006 7:57:00 pm, Blogger maklang said...

6th Div captain:

Apekebendenya lah yang awak mengepek nih....

 
At Sunday, April 16, 2006 2:08:00 am, Blogger Izhal said...

ayam2 ni bakar dalam oven ke kat luar atas arang maklang? power je nampak...

ni dah boleh bubuh gambar... ok le tu... tapi kat pc saya ni gambar anak2 maklang3 orang dok bersabar depan hidangan terkeluar sikit dari border...

janji ada gambar... gambar indon bila?

 
At Tuesday, April 18, 2006 9:08:00 am, Blogger Kaklong Syikin said...

maklang..tq so much.saya ni tak reti istilah DILL tu apa..apa maknanya?

 
At Tuesday, April 18, 2006 11:43:00 am, Blogger maklang said...

Izhal: Ayam tu bakar kat oven je. Mula buat bake and then bila dah masak grill about 5-10 mins. Jangan lama sangat nanti ayam jadi liat.

Syikin: DILL tu boleh cari kat rak spices yang orang putih punya , sekali dengan Oregano, Basil, Rosemary and macam2lah. Tak silap brand McCormick kot. Botol spice dia ada colour hijau. Mesti jumpa kat supermarket mana2. DILL ni halus sangat2 and colour hijau tua.

 

Post a Comment

<< Home