Dari Teratak Maklang

Wednesday, April 19, 2006

I enjoy cooking....

Penat…Penat…Penatnyaaaaaaaa…..

Tu je yang Maklang boleh describe untuk hari ni. Lepas aje solat Subuh tadi langsung aje turun ke bawah untuk nak mula masak kembali. Dahlah malam tadi tidur lewat sebab Hakim muntah dalam pukul 12.30 am. Masa tu baru nak lelap. 2 kali dia muntah akibat terlampau makan banyak ice cream agaknya. Berbalik pada memasak tadi….terus aje letak periuk untuk kuah briyani untuk dihangatkan semula, then masukkan susu and then ayam yang dah digoreng semalam. Lepas tu tenggekkan periuk untuk nak tumis dalca and acar. Buat acar yang simple tu sekejap je dah masak. Kalau masak lama sangat nanti karang lembik sangat timun dia ,tak sedap pulak. Maklang suka acar yang bila makan masih crunchy . Sambil masakkan kuah briyani tu, Wan pun tolong cucikan beras. (Nasib baik Wan tolong, or else lagi kelam kabut!!).

Dah dekat 7:15 am tadi baru tengek nasi. Tumis atas dapur dulu barulah letakkan dalam periuk nasi electric tu. Takut jugak tak masak sebab periuk tu nampak penuh betul lepas dah letak susu dan air. Lepas dah letak periuk kat dalam tempat masak dia or whatever you call it, terus naik atas untuk nak mandi and siap untuk nak ke opis. Kalau ikutkan hati memang malas nak ke opis. Tapi sebab kenangkan masih ade benda yang tertunggak semalam tak jadi lak nak half day. Lagipun semuanya dah siap masak. Cuma tinggal nak renjiskan colour kuning campur ngan saffron and minyak dari kuah beriyani tu. Lepas dah siap untuk ke opis tu, turun bawah and check2 kot2 nasi masak tak cantik. Alhamdulillah nasi tu elok and berderai. Mintak tolong kat Wan untuk masukkan daun pudina, daun ketumbar, sadri and daun bawang and renjiskan bahan2 tadi. Sempat jugak mintak kakak tolong buatkan coklat kek. Alahmdulillah all turned out well.


Hakim sempat nak beraksi with the food










Kat opis today pulak Maklang ajak adek2 kat opis tu kemas kan file yang dah berapa lama tak dikemas dan disusun. Sebab dah beberapa bulan ni asyik sibuk aje, maka tak de siapa nak menguruskannya. So bila tengah tak de kerja ni maka kami pun spring clean the opis. Sambil2 tu Maklang katalah nak upah Nasi Briyani for lunch…....and it worked. Our department looks much neater. (Kalau rajin, tomorrow I have to spring clean kat my work area. Banyak sangat rubbish from previous projects yang tak berkemas…MALAS betul!!!)

About 12:30pm, Maklang ajak 2 orang anak buah untuk nak tolong angkat Nasi Briyani dari rumah. Alhamdulillah everyone enjoyed the food. Kalau ikutkan yang memula bawak tu ngam2 je untuk 14 of us ( ada 4-5 orang outstation). Kesian pulak tengokkan sebab ada yang nak menambah tapi tak de lagi. So call up Atok mintak tolong hantar sikit lagi. Syukorlah dengan apa yang Atok hantar tu dapatlah they all menambah and ulang makan. Seronok tengok kengkawan makan and enjoy my home cooked food. Cik Abang pun kata kat office dia everyone pun enjoyed the food. All at home esp. Cik Abang. Angah and Maya pun enjoyed the food. Syukor Alhamdulillah, I have made a few people kenyang and happy with the Nasi Briyani. Insyaallah Maklang akan masukkan resepi dalam entry yang akan datang atau dalam blog: Dari Dapur Maklang.

Ni Maklang ada letakkan gambar as requested by QOTH. Tak pelah kalau tak dapat rasa pun, tengok pun jadilah kan. Maaf visual tak berapa cantik. Terkial2 nak letak gambar guna Photobucket. Baru boleh load tonight (pagi dah ni 12:05 am). Kalau blogger upload lagi hampeh. Kiranya maklang punya masakan tadi berjaya lah gak. Nasi yang di masak sebanyak 5 kilo cuma tinggal untuk 2-3 orang makan je.
That is why I love cooking... Penat pun berbaloi.....

Tapi kuah dalca terover estimate. So, tu akan jadi untuk breakfastlah... Nak buat feberet food Angah... Roti jalur Or rather Roti jala... ( Angah and adek2 memang cakap roti jalur - conpius sejak kecik!!!)

Selamat menjamu mata....dan Maklang nak menjamu mata ni... Ngantuknya...


Image hosting by Photobucket


Salah sorang yang tolong angkat makanan... Kalau pasal nak angkat makanan memang ramai yang volunteer!!!


Image hosting by Photobucket


Acar timun and carrot. Saje nak besarkan gambar supaya clear nak tengok...hi..hi..



Image hosting by Photobucket


Nasi briyani



Image hosting by Photobucket


Lauk ayam briyani

Image hosting by Photobucket



Kawan2 tengah nak menjamu selera.... Yang pakai cermin mata tu pun tadi tolong gi ambik makanan.


Image hosting by Photobucket


Tawkey Besar Mayfirst tengah menjamu selera...sampai tak pandang camera!!

14 Comments:

At Wednesday, April 19, 2006 12:37:00 am, Blogger Nong said...

Maklang,
I really envy you. I wish i can cook as good as you. I guess it's not to late to try. Belum sempat lagi nak visit your kitchen blog.

Tengah2 malam buta baca blog you ni buat i nak selongkar my fridge. Cair air liur dibuatnya....

 
At Wednesday, April 19, 2006 9:33:00 am, Blogger Sya said...

Mak lang... :( menyesal lak buka blog mak lang pepagi ni. Sya lak tengah pose kecur air lior melihatnya.. nampaknya minggu ni kenale masak beriani. Tenguk pada cara masak dan lauk beriani tu hampir sama ajer our recipe.

 
At Wednesday, April 19, 2006 10:24:00 am, Blogger Queen Of The House said...

Yummyyyy ......
Pagi ni lapar lagi bila buka blog MakLang. Thanks for the visual feast :) QOTH pun rasa macam nak buat nasi briyani weekend ni. Tapi makan anak-beranak sajalah. KOTH pun tak ada - pergi outstation.

 
At Wednesday, April 19, 2006 10:26:00 am, Blogger Queen Of The House said...

Oh Mak Lang, I have never tasted briyani gam yang original. Apa bezanya? Ada recipe tak?

 
At Wednesday, April 19, 2006 12:00:00 pm, Blogger Jo Kontan said...

Hantor le seperiok kat sini...

 
At Wednesday, April 19, 2006 12:28:00 pm, Blogger adadia said...

meriah nampak, ada pesta makanan.

 
At Wednesday, April 19, 2006 2:17:00 pm, Blogger Ayu Mohamad said...

bestnyaaaaa.....
saya biasa buat guna perencah yg dah siap tuh je hehehhe.. maklumla tak pandai.. nanti mak lang tunjukkan cara nak buat yer.. saya pon suka memasak jugak

 
At Wednesday, April 19, 2006 5:39:00 pm, Blogger zino said...

dari wajah wajah yg ceria tu dah boleh agak memasing enjoy makan masakan maklang..

meleleh pulak air liur den hehe

 
At Wednesday, April 19, 2006 6:55:00 pm, Blogger maklang said...

nong: Maklang pun envy you nong. Nampaknya macam you have been all over the world! Maklang dok kat ceruk dapur je... Tak pelah nanti kalau ade rexeki bolehlah ikut jejak langkah nong, InsyaAllah.

Ada masa boleh gi kat blog2 lain. Take your own sweet time...no worries!!!


Sya: Masak le...kalau makan jangan lupa kan maklang ye kalau makan nanti ye.....

QOTH x2: Eloklah masak buat anak2 . Mesti depa suka punya. Beza gam ngan tak gam tak tahulah. Tapi rasanya dia letak lauk tu dalam periuk nasi and gamkan tutup dia(????). Nanti Maklang carikan resepi, InsyaAllah.....

TJ: Nak periok jenis ape? Nak hantar kat sana macamlah kita ni duduk sebelah rumah je!!! Nanti bila awak datang sini kita buatkan awak. Tapi awak suka ke makan briyani???


Adadia: Bukan pesta makanan, cuma makan tengahari je...


Ayu: Nanti maklang type resipi dia kat blog Dari Dapur Maklang. Tunggguuuuu....


Zino: Kalau meleleh air liur gi je kat Restoran Insaf.

 
At Thursday, April 20, 2006 2:24:00 am, Blogger Izhal said...

tabik maklang, masakan nampak sedap... gambar pun lawa2... hakim pandai bergaya betul...

gambar last botol2 softdrink tu geram saya tengok... boleh buat high pressure water rocket :)

 
At Thursday, April 20, 2006 5:15:00 am, Blogger Ajzie said...

aduhhh nampak aje dah mcm sedap..sure sedap nih..

 
At Thursday, April 20, 2006 8:34:00 am, Blogger Kaklong Syikin said...

yummy...yummy...yummy...
sodap eyyy...jeles ni, mesti nak pandai masak mcm maklang gak.cik abe saya tu suka briyani gak..nak belajor..belajor n belajor

 
At Thursday, April 20, 2006 8:34:00 am, Blogger maklang said...

Izhal: Pukul rata, semuanya kata sedap...boleh bukak kedai... hi..hi..hi.. Alhamdulillah..... and Astaghfirullah...kang riak dosa pulak. Syukur dengan berkat Bismillah sambil masak tu semuanya menjadi...suka I....


Ajzie: Balik Malaysia nanti gi Batu Pahat and dapat makan yang lebih sedap....Ni baru belajar je bukan pro...

 
At Thursday, April 20, 2006 8:35:00 am, Blogger maklang said...

Syikin: Nanti InsyaAllah wiken ni ke, maklang letak resepi k, kalau sempat Satu or ahad Syikin boleh masak, kalau tak jadi calling2 maklang...Boleh cakap kat phone for further instructions...

 

Post a Comment

<< Home